måndag 5 september 2016

September - Svetlana Aleksijevitjs "Bön för Tjernobyl"

Det är ohygglig läsning, som ett knytnävslag i magen. Vitryssland miste 485 byar, 70 av dem är för evigt begravda i jorden, idag lever var femte vitryss på kontaminerad mark vilket är 2,1 miljoner människor, av dessa är 700 000 barn.
Det är svårt att ta till sig alla öden, all tragik med meningslösa försök att rena kontaminerad mark, den sovjetiska mentaliteten att offra sig för sitt land och folk samtidigt som korruptionen är utbredd och förstås kontraproduktiv (och korkad). Återkommande är att allt är så vackert, att det dödliga inte syns, att den fredliga kärnkraften skulle vara ofarlig till skillnad från den militära kärnkraften.
Idag finns det 440 atomreaktorer i näsan 30 länder, 20% av dem ligger i områden med hög seismisk aktivitet. Alla anses förstås vara enormt säkra. Liksom Tjernobyl, som ansågs vara så säket att det kunnat ligga på Röda Torget. Som Fukoshima. I Vitryssland byggs det nu ett nytt kärnkraftverk på en plats där det för 100 år sedan inträffade en jordbävning med magnituden 7. Jag har vacklat i kärnkraftsfrågan men är nu tvärsäker på att det vansinnigt att använda, allt annat är bättre.


/Rebecka

Inga kommentarer: