tisdag 5 februari 2013

En afrikans klassiker


Hej!
Det var ovanligt stimmigt och mycket folk måndagen då vi avhandlade Grand final i skojarbranchen. Omdömena varierade om boken och vi kom in på om Lillemor och Babba är samma person eller om det är två kvinnor. Om nu Lillemor och Babba är två personer så kanske det inte är så konstigt att man väljer att dela upp ett författarskap på detta vis, en offentlig författare och en som kan koncentrera sig på sitt skrivande. Många stora manliga författare har haft en kvinna som stöttat författarskapet på detta vis och skrivit rent och korrekturläst texten.

Boken är skriven med två berättarröster, dels Babbas och dels Lillemors som läser Babbas text och kommenterar det hon skriver. Vi var överens om att det gör att det är svårt att komma in i texten.

Vi sa också att boken är skriven med humor. Till exempel tycker inte Babba att hon behöver redogöra för sina inkomster och för att slippa göra det köper hon ett antikvariat. Där ägnar hon sig att skriva etiketter som hon klistrar in i böckerna med väl valda ord som till exempel "Litteratur är orsaken till de flesta självmorden i vårt land."

Mars månads bok blir en afrikansk klassiker av Chinua Achebe Allt går sönder. En recension av denna nyöversättning finner du här: http://www.svd.se/kultur/litteratur/gripande-om-kolonialismens-konsekvenser_30352.svd

En liten detalj, vi pratade om Svenska akademin och Pär Wästberg under mötet, och just Pär Wästberg har skrivit ett förord till denna bok i denna utgåva.

/Jennie


Inga kommentarer: