torsdag 10 september 2009

Ny månadsbok i september

Hej boklubbens vänner

Jag fick gravidkoma och glömde bort mötet fullständigt. Bok var dock redan vald och inhandlad så här kommer den: "Hon älskade" av Helena Henschen. Finns i pocket i flera bokhandlar och även på COOP här på ön.

Helena Henschen har gett ut en bok tidigare som heter "I skuggan av ett brott" och handlar om de von Sydowska morden. Den baseras på en en sann historia om hennes egen familj och blev mycket väl mottagen. Denna andra bok handlar också om hennes familj men nu på faderns sida.

Så här står det på Bokus: Boken handlar om Helenas farmor Signe Thiel, född 1885 och dotter till den kände bankiren och konstmecenaten Ernest Thiel. Som ung kvinna i sekelskiftets Sverige revolterar Signe mot sin far och sin uppväxt. Hon är borgardottern och överklassflickan som syns i Stockholmsvimlet med anarkister och socialister och deltar i kampen för ett nytt samhälle. Hon engagerar sig i kvinnosaksfrågan, blir ordförande för Fredrika Bremerförbundets Stockholmsavdelning och rör sig i kretsen runt Ellen Key. Signe är judinna och under andra världskriget deltar hon i uppbyggnaden av något som skulle bli en svensk motståndsrörelse. I sitt hem Rosenvik på Djurgården gömmer hon judiska flyktingar.

Men hon är också nattens drottning och hennes starkaste drivkraft är kärleken. Den löper som en röd och brinnande tråd genom hennes liv. Hon får sex barn och gifter sig och skiljer sig två gånger och inleder sedan ett livslångt och passionerat förhållande med den redan gifte tyske hjärnforskaren och psykiatern Oskar Vogt. När Signe dör 1969 uppfyller man hennes önskan att på hennes gravsten låta gravera "Hon älskade".

Enligt några recentioner (DN, SvD) är denna andra bok mycket läsvärd med ett njutbart språk. En recensent i Aftonbladet tyckte att hon la för mycket personliga ord i munnen på riktiga historisk personer och att det inte höll riktigt. Läs och döm själva. Ha en skön september.

Många hälsningar Louise