fredag 28 september 2007

Måndag närmar sig

Snart är det dags igen. Den här gången ska vi prata om Jonathan Safran Foer och Extremely Loud and Incredibly Close. Själv läste jag boken för precis ett år sedan då jag var på Mallis och jobbade. Tyvärr gav jag bort boken till en kollega vilket jag ångrar idag då jag sitter och bläddrar i Jennys fina bok.

När jag tittar på bilderna kommer jag ihåg känslan när jag läste boken. Varma åsknätter utan luftkonditionering i ett litet rum i gay-kvarteren i Palma livrädd för kackerlackor. En blinkande rosa skylt utanför mitt fönster föreställande en naken kvinna (fick senare reda på att detta var en klubb för partnerbyte). När jag låg där i den alldeles för mjuka sängen kände jag lille Melkers sparkar i magen, ett år senare ligger han i sin spjälsäng och sover så sött.

torsdag 20 september 2007

Hur det började

För femton böcker sedan ägde det första bokmötet rum. Det var Jenny, Rebecka och Angelica. För fjorton böcker sedan kom jag med och sedan har den lilla bokcirkeln växt och nu består den av förutom Jenny, Rebecka och mig av Anna, Yvonne och Randy. Vi träffas första måndagen varje månad på Norgatt och äter bakelser och pratar böcker. Enda kriteriet är att boken ska vara aktuell på något sätt och finnas i någon slags billig utgåva.

Att dela en upplevelse som det är att läsa en bok är något speciellt. Att veta när man läser boken att någon annan läser samma sak och att man kommer att få tillfälle att diskutera förhöjer läsupplevelsen. Det blir än mer spännande då vi är en ganska spretig skara. Men om man ska hitta någon slags minsta gemensamma nämnare så skulle jag vilja säga ull. Vad säger ni andra om det?

Nåväl, tanken med den här bloggen är att vi ska kunna skriva ner våra tankar om de böcker vi läst och även andra böcker som vi vill tipsa varandra om. Ingen behöver känna något tvång. Det börjar ju bli ett antal böcker nu och det är kul att gå tillbaka och se vilka böcker vi har läst. Så här kommer listan:

1. Den stängda boken – Jette A. Kaarsböl
2. Kärlekens raseri – Ian McEwan
3. Damernas Detektivbyrå – Alexander McCall Smith
4. Gregorius (Doktor Glas) – Bengt Ohlsson
5. He, She and It - Marge Piercy
6. Ut och stjäla hästar – Per Pettersson
7. Allahs svarta änkor – Julia Juzik
8. Putins Ryssland – Anna Politkovskaja
9. Hanteringen av odöda – John Ajvide Lindqvist
10. Undantaget – Christian Jurgensen
11. Om skönhet – Zadie Smith
12. Tro Terror och Tolerans – Ingmar Karlsson
13. Drömfakulteten : tillägg till sexualteorin – Sara Stridsberg
14. Den svarta boken – Orhan Pamuk
15. Den stora Gatsby – F. Scott Fitzgerhard

/Jennie